Projekta Creating Critical Minds and Voices in Europe ceļojums

9.maijā es devos projekta Creating Critical Minds and Voices in Europe (organizetāji biedrība Debašu Centrs un starptautisko debašu asociāciju IDEA ) ceļojumā, kas saistīts ar debatēm un Eiropā aktuālām problēmām, uz kalnu pilsētiņu – Kranjska Gora – Slovēnijā. Latviju pārstāvēt tika uzticēts 8 skolēniem un diviem skolotājiem. Dodoties garajā ceļā, mēs sastapāmies ar dažām negaidītām ķibelēm, bet mēs noteikti tikām tām pāri un 10. maija pēcpusdienā ieradāmies galamērķī. Tur mūs sagaidīja pasākuma organizatori un jau pēc dažām atpūtas stundām mēs devāmies uz pirmo piedāvāto aktivitāti – izmēģinājuma debašu riņķiem World Schools formātā. Tā kā man un daudziem citiem projekta dalībniekiem šis debašu formāts bija samērā svešs, mēs labprāt bijām skatītāji kādam no debašu riņķiem. Mums ļoti paveicās ar telpas izvēli, jo mēs vērojām spēli, kurā piedalījās ļoti prasmīgi debatētāji. Šo skolēnu argumentācijas prasmes bija augstā līmenī, tāpēc spēli vērot bija ļoti interesanti un intriģējoši. Ar izmēģinājuma debašu riņķa beigām, arī mūsu pirmā diena Slovēnijā bija beigusies. Otrā diena mūs sagaidīja ar izglītojošām darbnīcām jau no paša rīta agruma. Šajās darbnīcās skolēni apsprieda ne tikai aktuālas, problemātiskas un noteikti svarīgas tēmas Eiropas pilsoņiem, bet arī mācījās kā uzlabot savas debatētāja spējas. Sestdienas vakarā mums bija iespēja uzdot savus jautājumus cilvēkiem, kas ir profesionāli iesaistīti politikas sfērā, piemēram, Eiropas parlamenta loceklei Tanja Fajon. Vakaram turpinoties, tik organizēta valstu prezentācija jeb country exhibiton, t.i., katras valsts pārstāvji prezentēja savu valsti pārējiem projekta dalībniekiem. Uz “Latvijas galdiņa” bija raksturīgi latviski ēdieni (šprotes, rupjmaize utt.), suvenīri no dažādām pilsētām un daudzas citas patriotiskas lietiņas. Manuprāt, šis pasākums ne tikai ļāva mums iepazīt citām valstīm raksturīgas lietas, bet arī veidot draudzīgas attiecības ar pārējo valstu pārstāvjiem, neskatoties uz kulturālajām atšķirībām. Pēc valstu prezentācijām, noteikti bija jāuzkrāj spēki un enerģija nākamajai dienai. Kā jau ierasts, arī svētdienas aktivitātes sākās diezgan agri, uzreiz pēc brokastīm. Varētu teikt, ka tajā dienā norisinājās visa projekta nozīmīgākais pasākums –debašu turnīrs. Tam bija pieteikušās vairāk par 20 komandām, bet arī dalībnieki, kas nejutās pārāk droši debatējot, tika iesaistīti debašu turnīra norisē. Man un vēl dažiem skolēniem bija iespēja būt par laika tiesnešiem – arī nedebatējot krāt zināšanas un pieredzi. Neskatoties uz to, ka debašu galvenais mērķis ir stāties kādam pretī ar oponējošu argumentu, visa turnīra garumā tika saglabāta pieklājīga atmosfēra un profesionāla attieksme. Kā atalgojums par smago darbu, kas tika ieguldīts visa projekta garumā, tika sarīkots disko vakars. Un ar to šis projekts arī oficiāli bija beidzies.

Kā neliela “atskaite” par projektu Creating Critical Minds and Voices in Europe, manas klases angļu valodas stundā tika noorganizēta diskusija, kurā es īsi pastāstīju par pašu projektu un ko no tā visa es ieguvu. Sekojoši, visi kopā mēs apspriedām dažādas vērtības, to aktualitāti un cik svarīgas tās ir.

Šis brauciens, manuprāt, sniedza man vienreizēju pieredzi  un daudz jaunu zināšanu. Vienkārši vērojot citus debatētājus, es paralēli mācījos, kā prezentēt savus argumentus viskorektāk, kādas kļūdas nevajag pielaist, kādas metodes ir efektīvākas. Projekti kā šis ir noteikti ļoti vajadzīgi, lai motivēti jaunieši spētu sevi attīstīt, izglītot un pilnveidot visdažādākajās jomās, ne tikai debatēs.

Rakstu sagatavoja 10.a skolniece Laura Vucena

Foto: biedrība DC (facebook lapa)

-->