Ilgai Upeniecei – Daugavpils valstspilsētas
Goda raksts “Par starptautisko izglītības
projektu ieviešanu Daugavpils Valsts
ģimnāzijā un latviskās kultūrvides
uzturēšanu Daugavpilī” nominācijā
“Mūža aicinājums”

Ilga Upeniece Daugavpils 1.vidusskolā un Daugavpils Valsts ģimnāzijā strādāja no 1977. līdz 2009.gadam un veica vācu valodas skolotājas, klases audzinātājas, ārpusklases darba organizatores un starptautisko izglītības projektu koordinatores pienākumus, savukārt ārpus skolas – Daugavpils pilsētas un novada vācu valodas skolotāju MA vadītājas, Daugavpils Latviešu biedrības priekšsēdētājas, senioru deju kolektīva “Ērkšķrozītes” vadītājas pienākumus.

Skolotāja Ilga Upeniece ir starptautisko sadarbības projektu aizsācēja skolu izglītībā ģimnāzijā 2002.gadā (Socrates) un vēlāk arī Daugavpils Vienības pamatskolā, 10 gadu laikā īstenojot 3 skolu projektus. Ar vairākām skolām sadarbība turpinās joprojām. Skolotāja ar savu aizrautību iedvesmoja kolēģus turpināt iesākto. Spilgtākās atmiņas projektu dalībniekiem saistās ar Ilgas dāvātajām fotogrāfijām: katras mobilitātes noslēgumā Ilga katram (!) dalībniekam uzdāvināja fotomirkļu albūmu.

Ilga Upeniece joprojām apmeklē visus ģimnāzijas nozīmīgākos pasākumus un ļoti lepojas ar savu skolu. Ģimnāzijas jubilejā skolotāja visiem (!) skolotājiem uzdāvināja pašas tapotas šalles košās krāsās, savukārt Latvijas simtgadē – tapotas piespraudes karoga krāsās. Ģimnāzijas muzejam skolotāja ir dāvinājusi sava skolā pavadītā laika rekvizītus – balto priekšautiņu un vācu valodas skolotājas neatņemamo palīgu – kasešu magnetofonu.

Skolotāja ir Daugavpils Valsts ģimnāzijas piederības zīmes “Stikla poga” īpašniece – tā tiek piešķirta izciliem pedagogiem, kas ģimnāzijas vārdu ir ierakstījuši Latvijas simtgades zvaigznājā, - par nesavtīgu un godprātīgu darbu izglītības kvalitātes veidošanā, starptautisko skolu apmaiņas projektu idejas iedzīvināšanu ģimnāzijā un nozīmīgu ieguldījumu Daugavpils Valsts ģimnāzijas tapšanā.

Ilgas Upenieces mūža mīlestība ir arī tautas dejas. Viņa lepojas ar to, ka ir viena no Daugavpils Pedagoģiskā institūta deju kolektīva “Laima” kvalitātes pamatlicējām, jo Ilgas laikā tam tika piešķirts tautas deju ansambļa tituls un izvēlēts nosaukums “Laima”. Līdz nesenam laikam Ilga dejoja arī senioru tautas deju kolektīvā “Atbalss”, bet kopš 2023.gada vada senioru Eiropas deju kolektīvu “Ērkšķrozītes.”

Sabiedriskais darbs vienmēr ir bijis skolotājas sirdslieta: Ilga ir darbojusies Tautas frontē, vadījusi Daugavpils Latviešu biedrību, uzsverot, ka latvisko tradīciju kopšana ir ikviena pienākums un dara to joprojām.

Apsveicam un lepojamies!

-->